האם חובה לדשן עציצים?

0

האם הכרחי לדשן עציצים?

בהחלט רצוי לדשן עציצים. הסיבה היא לרוב בגלל העובדה שבניגוד לצמחים בקרקע, צמחים בעציצים או במיכלים בכלל, זקוקים להזנה.

צמחים השתולים בקרקע נהנים מתהליכים טבעיים המתרחשים בקרקע סביבם, ולרוב לא נדרשים להזנה נוספת. צמחים בעציצים עקב כלי הקיבול הקטן נשטפים בכל השקיה ו או גשם ובאופן יחסית אחת לכמה חודשים מאבדים חומרי הזנה, ולכן יש צורך לתמוך בהם.

 

לדשן עציצים זה חשוב,

אבל לא להגזים!

נתחיל מהבנה ראשונה ש צמח לא ימות אם פספסתם מועד דישון. אחת התופעות הנפוצות היא דישון יתר, בדיוק כמו השקית יתר.

אגלה לכם סוד – דישון יתר לעמת דישון בחסר בהחלט הורג צמחים. בין אם הגזמתם במינונים ובין אם הגזמתם במחזורי הדישון.



לדשן עציצים במינון נכון – הכוונה היא שאתם נצמדים להוראות היצרן של הדשן אותו רכשתם ואולי אפילו מפחיתים במינון. בהפחתה לא קרה כלום, הצמח עדיין יהנה מהמטעמים. בהוספת יתר, זה עשוי לפעול נגדכם.

ממה בכלל מורכב דשן?

Nitrogen – שומר על הצבע הירוק של הצמח

Phosphorus –  בונה שורשים בריאים ומעודד צימוח פרי ופריחה

Potassium –  מסייע לבריאות הצמח, ועמידות למזיקים למשל

אחלה שיעור במדעים 🙂

 

הבנתי, אז עם מה כדאי לדשן עציצים?

איזה דשן מתאים לי?

אני לא באמת יודע מה מתאים לכם? בטח לא בשלב הראשוני של מתחילים בעולם הגינון בעציצים. אבל בהחלט יכול לומר על מה אני ממליץ בתור התחלה.

אני ממליץ לכם להתחיל לדשן עציצים עם דשן בשחרור איטי. או דשן הנקרא ‘דשן גרגירים’. סוג הדשן הזה

בעצם משחרר חומרי הזנה למצע השתילה (אדמת העציץ) באופן איטי ומבוקר. כמובן שניתן לדשן עציצים בדשנים נוזליים מסוגים שונים, אבל אני חושב שעבור אלו הנמצאים בשלבים הראשונים של גינון בעציצים, דשן בשחרור איטי הוא הנכון והמתאים ביותר.

 

דשן בשחרור איטי

יתרונות, ואיך הוא עובד?

תדירות דישון נמוכה – מדשנים בין אחת לשלשה חודשים או שישה חודשים. תלוי בהוראות היצרן כמובן.

פירוק דשן אחיד – מזין את הצמחים באופן שווה ואחיד. כמובן באם פיזרתם לפי הנחיות היצרן.

אינו צורב שורשים – סוג דשן שגם אם המינון שסמתם גבוה מן הנרש, עדיין לא קרה לצמח דבר בהשוואה לדשנים רבים אחרים.

עלות תועלת – מנצח ב’הליכה’ בעלות על מול התועלת ומשך זמן השפעתה על הצמחים.



דשן בשחרור איטי כשמו כן הוא. הוא פשוט מתפרק לאט, ומחלחל לשורשי הצמח. אתם יכולים לראות בתמונה למעלה, זהו דשן הנראה קצת כמו “סוכר” חום 🙂 רק חלילה לא להמתיר איתו את התה!

המבנה הגרגירי העגול, מורכב  משכבות שכבות של חומר דישון מוצק, אשר בעצם מתמוססות מיד במגע עם מים, לחות ואו רטיבות (הקיפו בעיגול את הנכון). ככל שהשכבה עבה יותר, כך יספיק סוג הדשן הזה לתקופה ארוכה יותר.

בחנויות ובמשתלות אתם תוכלו לראות דשנים מהסוג הזה אשר על חלקם מצויין לדשן פעם בחודשיים, חלקם פעם בשלשה חודשים וחלקם אפילו פעם בחצי שנה. וזה פועל בדיוק לפי שכבת היצרן.

מה  מאפשר כאלו הפסקות ארוכות בין מנת דישון אחת לשניה? עובי השכבה של הגרגיר העגול הזה.

 

איך לדשן?

פשוט לשים סביב כל צמח את המינון המדוייק שמופיע על גב האריזה. כאמור, כל יצרן וההנחיות שלו. לאחר פיזור הדשן, תשקו עם משפך כדי להרטיב את הדשן ובעצם לאפשר לו להתחיל לפעול.

האם צריך להצניע / לערבב אם הדשן הזה עם מצע השתילה? זה בהחלט רצוי אך יחד עם זאת, גם אם רק תפזרו סביב הצמח על מצע השתילה עצמו ותרטיבו עם מים, החומר מיד יחל לפעול ויחלחל לשורשים.



זה פתרון מעולה לאלו שיש ברשותם עציצים מלאי שורשים וצמח גדול מונע גישה למצע השתילה. מפזרים עם הידיים היכן שניתן להגיע ומרטיבים, והחומר עובד.

כדור הרגעה – הצמחים לא ימותו בגלל מחסור בדשן חלילה, אם לרגע חששתם.

טיפ –  מצעי הגידול / תערובות השתילה לעציצים בוודאי מתוצרת מקומית מכילים כבר מראש דשן בשחרור איטי לתקופה של 3 חודשים. הווה אומר, אין הכרח לדשן את הצמחים בנוסף מיד עם שתילה ראשונית.

בהצלחה רבה,

אייל

תגובה

Your email address will not be published.